Dodaci prehrani – koristiti ih ili ne?

« grįžti

Važno je dobro izabrati!

Prilikom odlučivanja što ćemo uključiti u prehranu, treba imati na umu nekoliko načela. Prije svega moramo znati koje su potrebe našeg tijela i kakav učinak želimo postići dodatkom prehrani. Svaki aktivni sastojak neće raditi na isti način za sve osobe koja ga uzimaju, jer on i nije potreban svakoj osobi. Da bi dodatci prehrani dali vidljive rezultate, trebamo znati koje su mu aktivne tvari,  kako one rade i njihove moguće kontraindikacije. Dodatak bi trebao biti izabran pod nadzorom stručnjaka - liječnika ili nutricionista koji će uzeti u obzir naš trenutni način prehrane, zdravlje, moguće nedostatke i potrebe tijela. Svako tijelo je malo drugačije, imamo različite potrebe i različite probleme. Uloga nutricionista, liječnika ili ljekarnika je odabir dodataka, koji će odgovarati specifičnim potrebama organizma. Tek tada ćemo dobiti prave rezultate. Osnovna pogreška je uzimanje dodataka bez konzultacije sa stručnjakom.

Važna je kvaliteta !

Izuzetno je važna kvaliteta kupljenih dodataka. Nisu svi pripravci učinkoviti i jednako jaki. To ovisi o sastavu, ali uglavnom i o porijeklu tvari sadržanih u njima. Moramo se sjetiti da je cilj usvajanje nekih od aktivnih sastojaka iz prirodnih izvora i moramo na odgovarajući način osigurati unos tih tvari. Često, ovi procesi zahtijevaju posebne tehnike i opreme, pa će tako i kvaliteta prirodnih dodataka uvijek biti povezana s većim troškovima u usporedbi s proizvodima koji sadrže sintetičke sastojke - naglašava nutricionist Naturhouse centra.

Za ili protiv?

Dodaci izabrani nakon konzultacija s nutricionistom i koji se koriste u kombinaciji s odgovarajućim preporukama za prehranu daju opipljive rezultate. Dodaci trebaju biti komplementarni zdravoj, razumnoj prehrani i ne smiju se koristiti kao glavni izvor hranjivih tvari ili pak zamjena tradicionalnim obrocima. U određenim situacijama, kao što su: redukcijske dijete, ojačavanja ili pročišćavanja tijela, izgradnja mišićne mase, anti-celulitne dijete, itd, prikladno odabrani dodaci prehrani će pomoći u postizanju željenih učinaka, i poboljšati ih. Međutim, treba posegnuti za vrlo kvalitetnim i dokazanim pripravcima prirodnog podrijetla s najmanje aditiva i konzervansa. Također, treba izbjegavati dodatke iz nepoznatih izvora, čije podrijetlo i sastav nije u potpunosti poznat.

Sjetimo se da  izbor dokazanih, prirodnih dodataka i uravnotežena prehrana pod nadzorom stručnjaka, uz redovito praćenje cijelog procesa, jamče željene rezultate na zdrav i siguran način.